Slip for søvnløse nætter med melatonin

Slip for søvnløse nætter med melatonin

Ligger du ofte søvnløs i mange timer hver eneste nat- og sker det ikke sjældent, at du faktisk slet ikke når at sove ordentligt før du står op? Slæber du dig dødtræt og uoplagt gennem dagen uden evne til at fokusere eller koncentrere dig om dine arbejdsopgaver? Og har du ingen energi eller livsgnist tilbage efter hvad der minder om en evighed af søvnløse nætter i streg? Så er det højst sandsynligt din produktion af hormonerne melatonin og serotonin, som er ude af balance.

Hvad er melatonin og serotonin?

Både melatonin og serotonin er hormoner, som regulerer forskellige vigtige funktioner i vores krop – for eksempel appetit, humør og søvn. Serotonin tilhører den gruppe af signal stoffer, som kaldes neuro transmittere. Dette betyder, at stoffet er ansvarligt for at sende meddelelser mellem nerveceller og producere respons. Melatonin er et neurotransmitter lignende stof, som spiller en vigtig rolle i reguleringen af døgn rytmen – også kaldet den cirkadiske rytme, eller det indre ur. Denne rytme styrer flere aspekter af din krops funktioner her under temperatur, hormon frigørelse og søvn mønster.

Hvordan påvirker lavt melatonin niveau min søvn?

Hvis der ikke er tilstrækkeligt med melatonin til stede i din krop, vil du have svært ved at falde i søvn. Du kan styrke udskillelsen af melatonin ved at sørge for at få dagslys og frisk luft i løbet af dagen, spise sundt og varieret, meditere og – frem for alt – bandlyse alle former for skærme i dit soveværelse.

Hvis du gerne vil vide mere om melatonins indflydelse på din søvn cyklus, kan du se indlæg om melatonin her. På melatoninguide.dk kan du læse meget mere om, hvordan melatonin og serotonin vekselvirker indbyrdes, og hvorledes du ved hjælp af indtagelse af tryptofan holdige fødevarer og kost tilskud kan styrke udskillelsen af både melatonin og serotonin i din krop.